Föreningens ordningsregler finns som komplement till stadgarna och rör mycket av vårt dagliga ansvar och vår gemenskap. Ordningsreglerna finns för att tydliggöra såväl ansvar och trivsel, som service och tips.
Andrahandsuthyrning
Funderar du på att hyra ut i andra hand så kontaktar du vår förvaltare för vidare hantering. Det är slutligen styrelsen som ska godkänna eventuell andrahandsuthyrning. Vid beviljande tas en avgift ut av bostadsrättsinnehavaren. Föreningen tillåter vanligtvis inte korttidsuthyrning (likt tjänster som exempelvis Airbnb) och även i dessa fall måste tillstånd erhållas av styrelsen.
Avfallshantering och sortering
Avfallspåsar: Påsar för organiskt avfall kan du hämta i soprummen. Skulle de råka ha tagit slut i ett soprum kan du alltså kika i ett annat om du själv har helt slut.
Källsorteringen: Ska respekteras! Dels med omtanke om miljön men också för föreningens kostnader. Slarv eller lathet kostar dig pengar av månadsavgiften som kan användas till bättre saker. Sopor ska placeras i kärlen, ej på golvet. Följ skyltningen i soprummen och sköt sorteringen, det gynnar allt och alla från första stund. Är du osäker på sortering av en specifik sak? Kolla NSR:s sorteringsguide på nsr.se.
Grovsopor: Får inte lämnas i soprummen. Istället kommer containers att ersätta grovsopor ett antal gånger per år. Avfallet i containern kommer att tas om hand och sorteras upp på återvinningsstationen. Miljöhänsyn försämras alltså inte på grund av att vi använder containers. Info om när container är på gång kommer i föreningens nyhetsbrev. Kan du absolut inte vänta på en container är lösningen enkel. Du åker till en återvinningsstation eller återbruket. Vid större mängder grovsopor har du själv ansvaret att transportera dem till stadens återvinningscentral, läs mer på nsr.se.
Trädgårdsavfall: Vi har särskilda tunnor för trädgårdsavfall vid A- och C-parkeringarna. Du använder din ”hushållsnyckel/ bomnyckel” för att komma in.
Återvinningscentral: Vid större mängder grovsopor kan du inte nyttja grovsoprummet. Du har själv ansvaret att transportera dem till stadens återvinningscentral. Läs mer om återvinningscentralen på nsr.se.
Miljöbodar för farligt avfall: Farligt avfall från privathushåll kan lämnas på återvinningscentralen eller på några av stadens miljöbodar; du hittar adresserna här; nsr.se/privat/lamna-avfall-och-prylar/miljobodar
Soppåsen: Får inte ställas utanför dörren, varken i trapphus eller i markläge. Det är inte sanitärt och drar också till sig skadedjur.
Bilvårdsplats
Det finns en bilvårdsplats på varje parkeringsområde. Av miljöskäl kan du endast använda platserna för invändig städning, däckbyte och annat. Det finns tillgång till el. Städa även bilvårdsplatsen efter användning. Sortera eventuellt avfall och förpackningar i soprummen. Biltvätt får inte förekomma på några platser inom föreningens område.
Brandskydd och brandvarnare
Föreningens har som riktlinje att brandskyddet alltid ska vara i enlighet med Räddningstjänstens och Myndigheten för samhällsberedskaps rekommendationer.
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för brandskyddet i lägenheten. Lagen om skydd mot olyckor säger att det är du som privatperson som har ansvar att skydda ditt hem, dig själv och din egendom mot olyckor. Därför är det viktigt att du har brandskyddsutrustning hemma. Rekommendationen är att alla hushåll har brandvarnare, 6 kilos pulversläckare och brandfilt, mått 120×180 (uppgift msb.se 2017). Det åligger dig som bostadsrättsinnehavaren att kontrollera hushållets brandvarnare. Brandfarliga ämnen som t.ex. tändvätska, lacknafta, hårspray etc. får inte förvaras på vinden.
Föreningen ansvarar för gemensamma utrymmena, såsom festlokal, övernattningslägenhet och sporthall. Styrelsen har det övergripande ansvaret för fastighetens brandskydd och för samordning av brandskyddsverksamheten. Styrelsen beslutar även om brandskyddsinspektion för att säkerställa brandskyddet i fastigheterna.
Djur
Rastning: Naturligtvis plockar du upp efter ditt husdjur och lämnar i behållare i områdets ytterkanter. Vi ber dig också (även om du plockar upp) att inte låta djuren uträtta behoven nära lekplatserna eller gräsytor där barn ofta uppehåller sig.
Matning: Mata inte vilda djur genom att lägga ut eller hänga upp mat. Detta drar till sig skadedjur som råttor och möss.
Djurhållning: Ingen form av djurhushållning, såsom t.ex. höns är tillåten.
Lösgående: Håll din hund kopplad. Tänk också på att inte alla uppskattar besök av frigående katter i rabatter, uteplatser och sandlådor.
Hund och kattägare förväntas följa Helsingborgs stads ordningsföreskrifter gällande husdjur. Staden har också tips på till exempel hundhägn (tex vid Ättekulla) och hundbad,
Festlokalen
I kvartersgården hittar du festlokalen. Festlokalen är på 150 kvm och får rymma max 40 personer. I anslutning finns ett välutrustat kök samt porslin. Som boende i Brf Brunnsparken kan du hyra lokalen till en kostnad av 1000 kr/tillfälle. Vid mån av plats kan du duka upp redan dagen innan du har bokat lokalen. Efter klockan 23:00 får inga störningar förekomma. Den som bokar är ansvarig för aktiviteten och ska personligen närvara vid denna.
Lokalen skall återlämna i städat skick, om inte så tillkommer en kostnad för städning med 2000 kr. Lokalen är tillgänglig från kl. 12.00 till kl. 10.00 dagen därpå, inkluderat tid för städning. Vid försening av återlämnande av nycklar debiteras en ny hyra.
Vid förlust av nyckel debiteras tillverkning av nya nycklar samt cylinder, 2500 kr. På sikt kommer tillträde med nyckel att ersättas med tillträde via tagg. Vid förlust av tagg debiteras en kostnad på 100 kr.
Föreningen hyr bara undantagsvis ut festlokalen till utomstående – och då i fall som föreningsmöte eller stämma. Inte för privata fester eller sammankomster. Kostnad är 3 000 kr/tillfälle. Föreningen förbehåller sig rätten att neka uthyrning oavsett syfte.
Flaggning
Flaggstången gör sig bäst med flagga i topp! Fira familjens bemärkelsedagar med flaggning som du kan beställa på områdeskontoret.
Fordon inne på området
Av- och pålastning: Behöver du köra in i området för att hämta eller lämna last så får du stå parkerad max 10 minuter. Förutom detta är det förbjudet parkera bil eller släp utanför bostaden eller i gångarna. Tänk bland annat på framkomligheten för utryckningsfordon. Iaktta mycket låg hastighet och stor försiktighet om du behöver köra inne på gångarna. Undantag för 10-minutersregeln ges givetvis för flytt.
Bommar: Bom kan vid särskilda behov öppnas med bomnyckel för att köra in på området, t.ex. vid flytt. OBS! Parkera aldrig framför en bom och helst inte heller på gångvägarna. Om du måste stanna på en gångväg inne på området får du inte lämna fordonet utan uppsikt. Detta för att utryckningsfordon alltid måste beredas plats och ha möjlighet att komma fram. Om du inte har något alternativ, lämna alltid en lapp med ditt mobilnummer i rutan, så att du snabbt kan kontaktas vid en nödsituation.
Mopedåkning: är inte tillåtet inne på området.
Fyrverkerier
Föreningen tillåter inte raketuppskjutning/fyrverkerier inne på området/tomten. Detta av såväl säkerhetsskäl som trivsel och respekt för dina grannar. Vill du skjuta raketer, så rekommenderas fotbollsplanen längs med Brunnsallén. Med samlade krafter blir det magiskt på nyåret!
Förvaring
Trapphus: Du får inte förvara cyklar, barnvagnar eller något annat här. Trapphusen är utrymningsvägar och ska vara fria från alla hinder som kan vara en risk vid brand.
Garage: Är till för ditt fordon och är inget förråd. Räddningstjänsten Skåne Nordväst rekommenderar att det i garage inte bör förvaras annat än vad som normalt kan anses tillhöra fordonet, exempelvis en uppsättning däck. Samt att det för varje plats bör förvars högst 5 liter brandfarlig vätska, utanför bilen och då med varsamhet. Detta är i vår förening regel och ska respekteras. Styrelsen säkerställer att detta följs bland annat genom brandskyddsinspektioner. Parkering av bilen framför garage är ej tillåtet.
Tomt: Din tomt är inte en uppställningsplats för t.ex. släp, större maskiner eller annat skrymmande.
Soppåsen: Får inte ställas utanför dörren, varken i trapphus eller i markläge. Det är inte sanitärt och drar också till sig skadedjur.
Grillning
I radhus: Du kan grilla med kol, gas eller el. I en fristående grill. Du får inte mura en, eller uppföra någon annan fast installation utan styrelsens tillstånd (tomterna är föreningens mark). Gasol ska förvaras enligt räddningstjänstens rekommendationer.
I terrasshus: Bor du i terrasshusen/höghusen så är reglerna hårdare. Eftersom du har grannarna närmare dig, framförallt ovanför dig, sugs rök och os mycket lätt in i dina grannars lägenheter. Föreningen tillåter därför inte grillning med kol och gasol.
I terrasshusen gäller därför endast elgrill om du ska grilla.
Golvbrunnar
Du har ett ansvar att rensa golvbrunnarna i din bostad med jämna mellanrum. Annars riskerar du täppta avlopp och översvämning.
Kollektivtrafik
Buss Linje 2 avgår så tätt som var tionde minut under högtrafik och sällan mer glest än varje halvtimme. Två hållplatser kantar föreningen, Helsingborg Brunnsparksskolan och Helsingborg Wallisgatan. Turen till Knutpunkten tar cirka 15 minuter. Ett månadskort för zon Helsingborg kostar 500 kronor (juni 2017).
Buss Linje 84 är för dig som är inbiten HIF:are. 84:an är en speciallinje som kör till Olympia vid HIF:s hemmamatcher.
Ramlösa station: Här stannar såväl flertalet regionbussar som Pågatåg och Öresundståg. Det tar cirka 20-25 minuter att gå dit, men buss linje 2 stannar där också cirka 2-3 minuter efter att du stigit på hemmavid.
Se skanetrafiken.se för komplett information om linjer, avgångar och biljettpriser för både bussar och tåg.
Kursverksamhet
Kvällskurser erbjuds vanligen terminsvis inom snickeri, yoga, vävning, cirkelträning och målning. Info och anmälningstalong till kurserna skickas ut inför varje termin. Kontakta styrelsens kursansvarig om du är intresserad av att starta upp en kurs via e-post kurserbrunnsparken@gmail.com.
Laddstolpar
Föreningen har installerat fyra laddstolpar på A-parkeringen. Är du intresserad av att ladda din elbil så skaffar du en laddbricka från mer.eco.
Därefter kontaktar du vår förvaltare för mer information. Platserna är endast för laddning och är inte att betrakta som parkeringsplatser. (Se mer information om parkeringsplatser här nedan)
Lekplatser
Vi har tolv lekplatser inom området och har dessutom tillgång till fotbollsplanen, som sköts av Helsingborgs stad.
Låna redskap
Föreningen har en redskapsbod där du kostnadsfritt kan låna utrustning för trädgårdsskötsel, tapetsering och liknande underhåll. Boden är öppen sommartid på onsdagar klockan 17-18. Detaljer aviseras i nyhetsbrevet när det närmar sig sommar.
Nycklar
Nyckelhantering och byte av felande elektroniska nyckelbrickor/taggar sköts på områdeskontoret under öppettiderna av vår förvaltare. Se ”Viktiga kontaktuppgifter” i denna handbok.
Har du tappat dina nycklar eller av annan anledning behöver göra ett cylinderbyte kommer föreningen att debitera 500 kronor per cylinder plus arbetskostnad. Ett byte beställer du via HSB felanmälan.
Ohyra
Råkar du ut för ohyra och skadedjur, ring till Anticimex och uppge att du bor i HSB Brf Brunnsparken och att föreningen har Länsförsäkringar som försäkringsbolag.
Parkering – OBS nya regler gäller från hösten 2023
Parkering är endast tillåten på markerade och numrerade platser på A-, B- och C-parkeringarna.
Under hösten 2023 verkställer styrelsen nya regler för parkering och hyra på föreningens tre parkeringsplatser. Vår utgångspunkt är att alla hushåll med bil ska ha rätt till en fast plats för sitt fordon.
- Varje hushåll har rätt till en (1) p-plats, för ytterligare plats löses månadskort i automaten.
- Parkeringsplats nr 1 är en fast plats, du får välja p-plats, carport eller garage.
- Finns behovet av en parkeringsplats nr 2, löser man en månadsbiljett i parkeringsautomaten för 400 kronor per månad. Dessa platser är inte fasta utan man får parkera på anvisade platser på någon av våra parkeringar.
- De tillfälliga månadstillstånden kommer att tas bort, förutom för dem som inte har en förstaplats idag. Avgiften är 200 kronor i månaden i väntan på fast förstaplats.
De hushåll som har två fordonsplatser kommer få ett brev om att föreningen säger upp en av platserna med 9 månaders uppsägningstid. Det kommer att gå att ange önskemål om vilken plats ni vill behålla som förstaplats.
Besöksparkering: Till besöksparkeringarna erläggs avgift i parkeringsautomat (endast C-parkeringen) eller via app (A- och B-parkeringarna) (7 kronor/timme, 25 kronor/dygn). Max 24 timmar. Besöksparkeringen är just för besökande.
Parkeringsbevakning: Parkeringsövervakningen i Brf Brunnsparken sköts av parkeringsbolag. Det gäller all parkering av fordon inom området. Se även ”Fordon inne på området”.
Parkering av motorcyklar: det finns ett antal MC-garageplatser att hyra (varmgarage). Kontakta förvaltaren för mera information om du är intresserad.
Skyddsrum
Skyddsrum finns i Kvartersgårdens källarna i Kvartersgården och Hårlemans Allé 9. Skulle det bli skarpt läge har vi 48 timmar på oss att utrymma lokalerna och färdigställa utrymmet till skyddsrum. Det innebär att du som har förråd i nämnda källare har en skyldighet att kunna tömma ditt förråd inom dessa 48 timmar.
Sporthall
Vid kvartersgården ligger sporthallen som är på ca 180 kvm. Med 6,5 m i takhöjd lämpar sig lokalen för många slags aktiviteter som bordtennis, badminton och innebandy. Här finns två omklädningsrum med tillhörande bastu. Sporthallen är uthyrd vissa tider, främst av skolan, men framför allt på helgerna finns det gott om tid för boende att använda lokalen.
Som boende får du tillgång till sporthallen (på bokad tid) när du köper en nyckelbricka/tagg på områdeskontoret till en kostnad av 250 kr. Du bokar sedan tid med hjälp av din tagg på tavlan i sporthallen. Sporthallen får ej användas av barn under 16 år om inte målsman närvarar.
Stadsnätet
I din bostad finns fiber indraget och installerat, genom Stadsnätet. Det innebär att du har flera leverantörer och tjänster att välja mellan, för TV. Telefoni och IT-tjänster. Läs mer på Öresundskrafts hemsida om stadsnätet.
Störningar
I alla former av flerfamiljsboenden är det nödvändigt att visa hänsyn till varandra. Därför ska alltid alla former av störningar undvikas eller begränsas. Särskild hänsyn skall iakttas efter 22.00. Upplever du dig störd i ditt boende av någon eller något som beror på din grannar är det så klart det allra bästa att prata med dem direkt. Inte sällan har det både omedelbar effekt och dessutom i positiv anda. Att underrätta dina grannar i förväg är också en omtanke om du vet om att du kanske kommer att störa till exempelvis vid fest eller hantverksarbete. Skulle ni ändå inte vara överens så kontaktar du vår förvaltare för vidare hantering. Se ”Kontakt” i menyn högst upp.
Trädgård/tomt
Du som bor i markplan i radhus eller terrasshusen har ett ansvar att sköta tomten. Du ska också söka styrelsens tillstånd innan du genomför förändringar på tomten.
En viktig del i skötseln är klippning av häckar, som ska klippas så att de inte hänger ut över gångvägarna och inte växer sig för höga. Bor du på en hörntomt ska du också tänka på att inte låta häcken skymma sikten i korsningarna för mycket. Detta eftersom gångarna trafikeras av små och stora fotgängare, cyklister och ibland även fordonstrafik. Goda riktmärken är cirka 140cm framtill och på eventuella hörn. För baksida inte högre än takfoten på förrådet. Riktmärket finns eftersom vi inte vill göra området och dess gångvägar för mörka och otrygga. Likaså tänker vi på de enskilda husens säkerhet, där tomter med hög växtlighet kan locka till sig inbrottstjuvar som också uppskattar “insynsskyddet”.
Tvättstugor
Vi har fem gemensamma tvättstugor: Hårlemans Allé 7, 9 och 15 samt två i Kvartersgården.
Bokning: Du bokar tvättid via bokningspanelen utanför tvättstugan (med din nyckelbricka/tagg) eller via hemsidan https://brunnsparken.hsbbrfwebb.se/boka.
Felanmälan: Skulle en maskin vara sönder, sätt en magnetskylt på aktuell maskin och kontakta HSB Felanmälan.
Mattvätt: Enbart i en tvättmaskin i Hårlemans Allé 9 är det tillåtet att tvätta mattor.
Städ: Städa maskiner och ytor efter användning. Sopkorgen i tvättstugan är enbart för ludd och damm. Förpackningar ska lämnas i soprummen.
Ventilations- och fläktsystem
Du har ansvar att regelbundet rengöra de två fettfilter som sitter i köksfläkten, se denna Skötselmanual för fläkt utgåva 2
Längre in/upp i fläktsystemet finns ytterligare filter. Dess byts regelbundet av auktoriserad firma på föreningens uppdrag. Du får alltid lapp i brevlådan innan det är dags. Kontakta alltid förvaltaren för att få bekräftat, om du känner dig osäker på vem du släpper in.
Värmesystemet
Övervakning av värme och fukt – “när det piper i klädkammaren”
I varje radhus finns den så kallade “gropen” (vanligtvis inne i klädkammaren på bottenplan) här finns kopplingar till värmesystemet och en fuktövervakare som larmar med signal om det börjar läcka i kopplingen. Men – övervakaren börjar också pipa när batteriet i den börjar ta slut. Så om allt ser torrt och normalt ut bakom luckan så behöver du byta istället byta batteri i den. Det är samma typ som i de flesta brandvarnare. Här har du en enkel handledning med bilder för byte av batteriet (pdf).
Radiatorer och termostater
- Om termostaten är inställd på “6” så håller den automatiskt temperaturen till 20 grader.
- Om du vill ha en lägre temperatur närmare 18 grader, vrid till läge “5”.
- Vid vädring (när termostaten värmer) ska den ställas i läge “*”. Vrid tillbaka till önskat läge efter vädringen.
Täck inte över termostaten! Den behöver känna av temperaturen i rummet för att fungera optimalt – en gardin eller möbel tätt framför gör att den stänger av för tidigt.
Radiatorer med termostater kan ibland vara helt kalla eller ljumna på ovansidan. Detta är fullt normalt.
- Normal rumstemperatur är cirka 21-22 grader.
- Kontrollera temperaturen innan du gör felanmälan.
- Mätningen ska göras mitt i det rum som radiatorn finns i.
Övernattningslägenhet
Vid Hårlemans Allé 7 har vi en övernattningslägenhet som kan vara praktiskt när tjocka släkten kommer på besök. I lägenheten finns fyra bäddar, ett kökspentry och toalett med dusch. Hyran är 300 kronor per dygn och kan bokas max 7 dygn per gång. Du hyr lägenheten från klockan 12 till 12 nästa dag. Sänglinne och handdukar samt städning efter vistelsen ansvar du för. Avbokning ska ske senast 3 veckor innan bokningen börjar, annars blir man betalningsskyldig hela hyreskostnaden på bokningen.